Cursus ‘Heggenvlechten ’ brengt oud ambacht tot leven. De Werkgroep Heg en Haag Werkgroep Brummen e.o. geeft komend winterseizoen voor de derde keer een uit meerdere bijeenkomsten bestaande cursus. Heggen zijn enorm waardevol en beeldbepalend voor een mooi landschap. Ze bieden een leefvoedsel- en schuilplek voor de uitstervende insecten, kleine vogels en dieren. Robuuste ondoordringbare heggen zoals in het sprookje Doornroosje bestaan er bijna niet meer. Dat komt doordat ze niet meer gevlochten worden. Het vlechtwerk gebruikten de boeren voordat het prikkeldraad kwam om het vee in de weide te houden en het wild en wolven er uit. Zelfs militairen gebruikten tot in de 80-jarige oorlog deze vlechttechniek voor hun vestingwerken. Het millennia-oude ambacht is nagenoeg vergeten.
Bij het heggenvlechten worden de haagstammen met bijlen en kapmessen aan één zijde ingehakt. Daarna buig je ze naar de grond en vlecht je de takken van de struiken in elkaar. .Er ontstaat een ondoordringbaar vlechtwerk dat het volgende voorjaar weer prachtig uitloop en zichzelf nog ondoordringbaarder groeit. De Heg en Haaggroep is een kleine groep vrijwilligers van een opmerkelijk divers pluimage. Over de deelnemers geeft cursusleider en gildemeester René Rijks aan: Zij zijn gemakkelijk toegankelijk gezellig en enthousiast leden van jong tot oud, vrouw en man, praters, zwijgers, denkers en doeners, opvallend veel muzikanten, rechts- en enkel linkshandigen. Ze houden allemaal van actief en fysiek buiten in de vrije natuur bezig zijn. Voor velen is het een alternatief voor sport, omdat het veel afwisselender is en minder repeterend is. Enkele trainen om deel te nemen aan de nationale en internationale kampioenschappen.
Op donderdagavond 7 november in de vroeg middeleeuwse Boerderij van Archeologisch Museum Harenbergerweg 1 te Zutphen houdt de werkgroep een kosteloze avondvullende lezing over de historie, functies en de ecologie van heggen of hagen en de inhoud van de cursus. Inloop 19.30 uur, start 20.00 uur. Voor het bijwonen van de lezing of nadere informatie en een inschrijvingsformulier kunt je e-mailen naar hegenhaag@gmail.com. Google op de woorden “heg en haag Brummen” voor meer informatie op onze webpagina’s. https://landschapsbeheergelderland.nl/alle-vrijwilligersgroepenper-regio/heg-en-zaaggroep-brummen-e-o/ en www.facebook.com/hegenhaag/. Op de Nationale Natuurwerkdag op zaterdag 2 november kunt u de werkgroep aan de slag zien in het Emerpark te Zutphen. Nadere informatie of meedoen op 2 november: zie de gelijknamige site.

Categorieën: Nieuws