Het is bijna zover. In de loop van juni kleuren de kersen rood. Ze staan onder andere in Zutphen aan het halfverharde pad tussen de Weg naar Vierakker en het bruggetje over de Schouwlaak. De vrij bekende, donkere en zoete Regina, de Kordia met haar grote, aromatische vruchten en de wat lichter gekleurde Schneiders Späte Knorpel die minder kersen van een uitstekende kwaliteit geeft. Bij het aanplanten is bewust gekozen voor gemeentegrond omdat iedereen ze mag plukken. Daarbij zijn er wel twee belangrijke spelregels.
1) Pluk met mate. Laat voldoende over voor andere mensen en voor de vogels.
2) Laat de bomen heel. Soms worden er takken afgebroken. Zonde van de boom en het jaar daarop groeien er minder kersen. Een tip om wat hogere takken te bereiken is met een ‘kersenplukker’. Neem een bezemsteel en sla bovenin twee spijkers op zo’n manier dat er een V-vorm ontstaat. Haak de V achter een kers en houd een paraplu ondersteboven om de vruchten op te vangen.

Dit jaar is het 10-jarig jubileum van het kersenboomlaantje. Destijds hebben Jan van Arragon van Bioakker en Dorien Bogerd van Pluk de Stad het initiatief genomen. Aanleiding was de trend dat mensen meer eten uit groene zones in de stad haalden. Dat is gratis, biologisch én leuk om te doen. Ook wilden de initiatiefnemers bijdragen aan voedsel voor dieren; bloesem voor bijen en kersen voor vogels. Door toen te investeren in de omgeving is het nu voor mens en dier mogelijk te genieten van de rijkdom die de natuur ons biedt. Via de actie ‘Een duit voor meer Stadsfruit’ hebben tientallen inwoners en het Emerpark de bomen gefinancierd. Voor de uitvoering is een unieke samenwerking tot stand gekomen met de gemeente Zutphen, de Bomenstichting, de Kaardebol, IVN en Zutphen Bijenstad. Het daadwerkelijk planten is gedaan tijdens de Boomfeestdag door leerlingen van het Praktijkonderwijs en de Prins Clausschool.  

Categorieën: Nieuws