Op 5 november om 20.00 uur organiseert de werkgroep Heg en Haag Brummen e.a. een inspiratiewebinar over de nieuwe cursus heggenvlechten ofwel heggenleggen.
Hieronder volgt hun uitnodiging:

Heb je vanwege de corona deze zomer al genoeg tijd doorgebracht in je eigen woning en tuin? De vakantie dit jaar zelfs overgeslagen? Volg dan deze winter de meerdaagse coronaveilige cursus heggenvlechten van De Heg en Haag Werkgroep Brummen. Deze vindt plaats op meerdere zaterdagen in het winterseizoen op diverse locaties. Je bent dan lekker buiten in de natuur fysiek actief zoals bij wintersport.

Bij het heggenvlechten worden haagstruiken ingekapt, naar de grond gebogen en in elkaar gevlochten. Zo ontstaat een ondoordringbaar vlechtwerk. In het voorjaar loopt de haag prachtig uit en groeit nog dichter.

Heggen zijn enorm waardevol en beeldbepalend voor een mooi landschap. Ze bieden een leef- voedsel- en schuilplek voor de uitstervende insecten, kleine vogels en dieren. Robuuste ondoordringbare heggen, zoals in het sprookje Doornroosje, bestaan er bijna niet meer. Het vlechtwerk gebruikten de boeren voor de uitvinding van prikkeldraad om het vee in de weide te houden en het wild en wolven er uit.

Over de werkgroep en cursus vertelt cursusleider René Rijks: “Iedereen is welkom: met of zonder twee linkerhanden. Tijdens de cursus zorgen wij voor scherp gereedschap, persoonlijke beschermingsmiddelen, kundige begeleiding en een goede sfeer. Je bent onder gelijkgestemden. Met het heggenvlechten loop je weinig kans op besmetting door het coronavirus. Je werkt buiten op ruime afstand van elkaar. We volgen de richtlijnen van RIVM en GGD op.

Na de cursus zijn we blij als je deelneemt aan de activiteiten van de werkgroep, maar het is niet verplicht. Het gaat bij de werkgroep vooral om gezellig met een groep gelijkgestemden fysiek in de buitenlucht actief zijn.

Voor het deelnemen aan de cursus, nadere informatie en het bijwonen van een vrijblijvende (digitale) inleidende lezing kan je e-mailen naar hegenhaag@gmail.com. Voor meer informatie Google op de woorden. “Stichting+heg+haag+Brummen”. Je vindt dan onze webpagina op de site van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Of kijk op www.facebook.com/hegenhaag.

Categorieën: Nieuws